torstaina, maaliskuuta 06, 2008

Suomen ilmavoimat täyttää tänään torstaina Thor sodanjumalan päivänä 6.3.2008 hakaristin suojeluksessa 90 vuotta

Suomen ilmavoimat täyttää tänään torstaina viikinkien Thor sodanjumalan päivänä 6.3.2008 hakaristin suojeluksessa 90 vuotta-----------------------------------------------------
Suomen ilmavoimat täyttää tänään torstaina 6.3.2008 hakaristin suojeluksessa 90 vuotta. Suomen valkoinen armeija sai 6. maaliskuuta vuonna 1918 ensimmäisen lentokoneensa lahjoituksena ruotsalaiselta kreiviltä. Juhlavuoden kunniaksi ilmavoimat on saanut lainaan maailman ainoan Brewster-hävittäjän.
Konetta restauroidaan parhaillaan. Se tulee yleisön nähtäville Keski-Suomeen Ilmailumuseoon. Hävittäjä on lainassa Yhdysvaltain ilmailumuseolta National Naval Aviation Museumilta.

Kone on yksi Suomelle talvisodan aikana hankituista hävittäjistä. Jatkosodan aikana Brewsterit muodostivat Suomen ilmavoimien hävittäjäkaluston rungon, niillä saavutettiin lähes viisisataa ilmavoittoa. Hävittäjälentäjä Lauri Pekuri teki nyt Suomessa nähtävällä koneella pakkolaskun nykyisen Venäjän puolelle vuonna 1942.

Vuosipäivän pääjuhlallisuudet järjestetään perjantaina Jyväskylässä ilmavoimien komentajan Heikki Lyytisen johdolla perjantaina. Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok.) pitää puheen tilaisuudessa.

YLE Uutiset

-----------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------------------

1 kommentti:

helsingin-sanomat kirjoitti...

Muslimi- ja neekerivaaran torjunnassa tarvittaneen myös ilmavoimien apua ;)


Muslimeilla ja neekereillä on enemmän yhteistä kuin äkkiä uskoisikaan

Neekerit ovat toki monasti muslimeita, mutta ei se siihen jää. Molemmilla on helvetin hauskaa rahastaessaan löysät pois tyhmiltä neekeri- ja monikulttuuriuskovaisilta, eurooppalaisilta, pohjoismaalaisilta ja suomalaisilta

Ohessa esimerkki Tanskasta:

Tanskalaiskunta elättää irakilaismiehen kahta perhettä
Tanskalainen kunta on joutunut epätavalliseen pinteeseen ottaessaan vastaan irakilaisen pakolaisperheen.
Lisää aiheesta

• Tanska on tylynä muslimipakolaisille

6.3.2008

Tanska on tylynä muslimipakolaisille

Tanska on sitoutunut ottamaan vastaan 500 kiintiöpakolaista vuosittain. Nykyään näitä YK:n hyväksymiä pakolaisia ei enää haeta Afganistanista tai Irakista, vaan Kongon demokraattisesta tasavallasta tai Burmasta.
Lisää aiheesta

Tämä käy ilmi Tanskan ulkomaalaisviraston Politiken-lehdelle tekemästä selvityksestä.

Vuosina 2006--2007 Tanskaan tuli tuhatkunta kiintiöpakolaista YK:n pakolaisleireiltä. Heistä liki 90 prosenttia oli kotoisin Kongosta, Bhutanista ja Burmasta. Vain 10 prosenttia oli lähtöisin muslimimaista kuten Sudanista ja Irakista.

Vuosina 2001--2002 kiintiöpakolaiset olivat 84-prosenttisesti Afganistanista, Sudanista ja Irakista.

Tanska hyväksyi vuonna 2005 uuden ulkomaalaislain, jossa lyötiin lukkoon että kiintiöpakolaiset valitaan heidän "kotoutumispotentiaalinsa" mukaan. Eva Singer ulkomaalaisvirastosta sanoo, että pakolaisten valintaan ovat vaikuttaneet sekä YK:n näkemykset että kuntien kokemukset pakolaisryhmistä.

-- Kunnilla on myönteisiä kokemuksia sekä kongolaisista että burmalaisista. He kotoutuvat hyvin Tanskaan.

Ulkomaalaisiin kielteisesti suhtautuvan tanskalaisen kansanpuolueen Jesper Langballe sanoo asian vähemmän diplomaattisesti.

-- Ajan myötä olemme oppineet, että käytännössä ongelmia ei ole juuri muiden kuin muslimien kanssa. Heidän kanssaan ongelmia sitten riittääkin.

STT, Ritzau
Lisää aiheesta
Tanskalaiskunta elättää irakilaismiehen kahta perhettä


Perheeseen kuuluu mies ja hänen kaksi vaimoaan ja kolme lastaan. Vaimot asuvat noin kilometrin päässä toisistaan omissa asunnoissaan, jotka kunta luonnollisesti maksaa.

Ongelmallista tilanteessa on se, että Tanskan laki kieltää Irakista poiketen moniavioisuuden. Tapausta vatvotaan nyt Tanskan oikeusministeriön alaisessa perhevirastossa, jonka täytyy ottaa kantaa miehen kahteen perheeseen.

Kyse ei ole kenestä tahansa pakolaisesta. Mies palveli neljä vuotta tanskalaisjoukkojen tulkkina Basrassa Etelä-Irakissa.

Pestin päätyttyä hän pelkäsi joutuvansa vaaraan aiemman työnsä vuoksi, joten tanskalaiset päättivät myöntää hänelle pakolaisen aseman.

Suuren suosion saattelemana

Mies saapui suuren julkisuuden ja myötätunnon saattelemana Tanskaan viime vuoden kesällä -- perheensä kanssa.

Heidät sijoitettiin jyllantilaiselle paikkakunnalle, missä perheenjäsenten keskinäiset suhteet paljastuivat viranomaisille.

Perheelle järjestettiin kaksi asuntoa, joissa vaimot asuvat ja joiden välillä entinen tulkki jakaa aikansa kahden perheensä kesken. Epäselvä tilanne käy kuitenkin kaikkien hermoille.

-- Tanskan viranomaiset antoivat minulle luvan tuoda koko perheeni Tanskaan. Nyt minun on kuitenkin ehkä erottava toisesta vaimostani, ja tämä kysymys ja epävarmuus kalvaa minua kaiken aikaa. Nukkumisesta ei tahdo tulla mitään, irakilaismies kommentoi perheen tuntemuksia Kristeligt Dagblad -lehdelle.

Toinen vaimo yksinhuoltajaksi

Tulkki ja molemmat vaimot käyvät tanskan kursseilla. Kunta maksaa perheelle starttirahaa asuntojen vuokriin, lasten päiväkotimaksuihin ja ruokamenoihin.

-- Meidän on pakko pitää toista vaimoa yksinhuoltajana, sillä muuten hän ei saisi yhtään rahaa, kertoo kunnan edustaja.

-- Tanskassahan kahta vaimoa ei saa olla, mutta avioliitot on solmittu Irakissa, eikä Tanskan lakia voi tässä soveltaa. Ja niin kauan kun vaimot ja lapset ovat täällä ja heille on taattu turvapaikka, meidän on hankittava heille asunto.

Perhevirasto on ihmeissään asian kanssa, ja lopullista päätöstä odotetaan yhä.

STT, Ritzau